Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-12-03

trágyázás után

A trágyázás első lépéseként megszántattam a szőlősorokat. Akkor már nem jutott idő végigvinni a műveletet, erre csak most hétvégén került sor. Hello-belloooo - kiabálta Kula bácsi, mikor megérkeztem.


A trágyát Pista hozta előző nap a falu szélén lévő sertéstelepről. Eddigi életem során kétszer volt szerencsém trágyához közelebbről, ennyi tapasztalattal ez érett, jófajta istállótrágyának tűnt. Megbeszéltük ugyan Pistával, hogy a telek tetején rakja le a cuccot a traktorral, de ő jót akart és behordta a sorok közé. Sajna. Ahogy a képen is jól látható, a traktor hátsó kerekével végigment és ledöngölte a szántásnál kifelé fordított földet. Pedig ezzel kellett (volna) a szétterített trágyát befedni. Szóval, némi fanyalgással kezdtem a melóhoz.


A trágya árokba való szétterítése viszonylag egyszerű művelet, max vasvilla és talicska kell hozzá.


Végezetül a szétterített trágyát pár centi földdel kell befedni, hogy közvetlenül ne érje és szívja ki a nap meg a fagy. Normál esetben ez egyszerű gereblyézéssel elintézhető. Ezzel szemben nekem inkább csak szenvedés volt kapával feltörni a fűre döngölt földet. Összesen két sor maradt, ahol nem ment rá a kifordított földre a traktor, a képek ezt szemléltetik.


Szóval a végére csak elkészült a takarás, némi szomszédból érkező segítséggel. Ezzel azt hiszem erre az idényre minden kész, szép álmokat a kertnek tavaszig.

8 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Hát, komám, most imádkozz olyan nyárért, mint 2 éve volt, mert ha nem lesz tenger eső, akkor kiégetted a szőlődet.

Szőlősgazda írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Spicc írta...

Szolosgazda, ezt eleg sokan csinaljak errefele is, es nem eg ki a szolojuk. A BS szolojenek mar joval lejjeb van a gyokere. A tragyazast biztos nem kell tulzasba vinni (3-5 evenkent ok). A megjegyzesed egyebkent nem igazan eloremutato, nem derul ki hogy miert gondolod es hogy lehetne segiteni (ha mar baj van). De ez az en total szubjektiv erzesem.

bs írta...

Nem gondolom, hogy ezzel baj lenne. Egyreszt a telepiteskor egyaltalan nem kapott tragyat, mert akkor nem tudtam szerezni, masreszt a faluban tobben is igy csinaljak. A gyokerek lenyegesen melyebben vannak, nem erintekeznek kozvetlenul a tragyaval. Ettol fuggetlenul remelem hamarosan lesz ho es jovore sok eso.

Szőlősgazda írta...

A baj szerintem a koncentrációval van. Kicsit sokallom az egy kupacba elföldelt trágyát. Ha jó időben kap esőt, és tényleg lesz hó, ami bemossa, akkor nem lesz baj belőle. De ha szárazabb év lesz, akkor a gondot okozhat. A szárazabb évben a fű sok csapadékot megköt (30 mm aatt szinte mindent), és nagy töménységben jut a trágya a szőlő növénybe - ez sárgulást okozhat.

Vaéóban szerencsésebb lett volna telepítés előtt kijuttatni - most már ez van.

Jano írta...

Ezzel a ganeval se jot se rosszat nem csinaltal a szolonek, ugyanis a diszno gane taperteke egyenlo a nullaval!!!! (20 ev parasztsag tapasztalata) Hamar gane, akkor marha gane, ugyhogy szerintem kezdheted elolrol a ganajozast. Tovabbi sok sikert, kitartast, minden elismeresem !

bs írta...

Koszi. Jo lenne, de igazi erett istallotragyat szerezni keptelenseg. A faluban mar evek ota senki sem tart marhakat, diszno is csak par haznal van, lovat pedig csak ketten tartanak.

bs írta...

Ja, utobbiak kozul az egyik egy 3 eve Budapestrol lekoltozott srac es a csaladja. Megunta, hogy allandoan feljelentettek, mert a XVI. keruleti kertes hazban lovakat tartott...