Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-05-15

utcai pad

"Az utcai pad a lakóházak homlokzata előtt, ereszaljában vagy a kerítés mellett, esetleg a ház előtti járda túlsó oldalán felállított pad, amelyen a házbeliek, szomszédok, a ház előtt elhaladó ismerősök beszélgetésre, pihenésre kiülnek. Az utcai padok készülhettek ácsmunkával, faoszloplábakra deszkából vagy módosabb helyeken, polgárosultabb vidékeken, kedvező nyersanyag-lehetőségek esetében terméskőből faragva. Az utcai padokon folytatott beszélgetések, eszmecserék a falu közösségi életének fontos formálói voltak. A falu eseményeivel, a külvilág történéseivel kapcsolatos értesüléseket itt cserélték ki, vitatták meg, alakították ki véleményüket." - Magyar Néprajzi Lexikon, Grünn, H.: Die Hausbank (Festschrift für Franz C. Lipp, Wien, 1978)


Szóval mióta új kerítés van, kezdtem lemaradni a ház előtt elhaladókkal folytatott eszmecserékről. Nem kellene és egyebként is fontos a recycling, úgyhogy a présháztető felújításakor felszabadult régi faanyag újra munkába állt.


A helyszíni installálás már önmagában eszmecsere tárgya lett, amely során Aranka néni részletesen előadta, hogy az ura mindig bezsírozta a szeget, mielőtt az akácfába verte, mert úgy könnyebben bemegy és nem görbül. Ezentúl én is zsírozom. Már megérte.

Nincsenek megjegyzések: