töltögetés
A szemelt rizling iránti érdeklődés az elmúlt időben jelentősen megnőtt - elsősorban saját magam valamint a zsellérbrigád és a Somogyi Corporation részéről ugrott meg a kereslet. A borversenyen bezsebelt ötödik helyezéssel a tarsolyomban persze én is bátrábban töltögettem a poharakat, úgyhogy el is fogyott a töltögetnivaló. Mármint nem az összes, mindenesetre a hordóban lévő maradék tételt már nem tudtam mivel feltölteni, úgyhogy elmostam a ballonokat és átfejtettem a bort.
Ezzel befejeződött a bor fejlődése, a maradék kb. 25 liter már ebben az állapotban fejezi be pályafutását. Palackozásra nem került sor, életem első normálisabb borára úgyis emlékezni fogok. A hordót jó alaposan kimostam tiszta vízzel, illata teljesen jónak tűnt. A külső oldalon kifejlődött penészről nem tudtam eldönteni, hogy meg kell-e hagyni a hordón vagy nem, de azt gondolom, nem lehetett túlságosan nemes, úgyhogy inkább ezt is lemostam. Ezt követően a hordó 2 napot csepegőn állt.
A száradás után kénezés jött (volna). A tetején meggyújtott kénlap a hordóba helyezve sajna elaludt, ami azt jelzi, hogy nincs benne oxigén, merthogy azt valaki/valami elhasználja. A hibát talán ott követtem el, hogy a száradás idejére visszavittem a pincébe a nyitott hordót, amiben a nagy páratartalom mellett a nedvességtől beindulhatott valamilyen penész. A hordót megpróbáltam átszellőztetni (többször befújtam a levegőt), így a második kísérlet után már leégett a kénlap. Remélem a kénezéstől minden helyrejön, mert nemsokára újra szükség lesz a fatégelyre.
2 megjegyzés:
A hordón nem célszerű meghagyni a penészt, mert a hifák roncsolhatják az anyagát. Akár porított borkén vizes oldatával is lemoshatod.
Kosz, errol nem igazan talaltam infot eddig.
Megjegyzés küldése