Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-04-15

fásítás

Ahogy arról korábban írtam, a ház előtti, utcán álló meggyfáimat - a főúton lévő többi fával együtt - szépen elintézték tavaly ősszel. Mint látható, a kábeltévésítés címszó alatt futó projektet rendkívül igényesen dolgozták ki, így a kiakadást követően mindenképpen szükségesnek láttam valamiféle rekultivációt.


A prompt romeltakarítás után a fa kivételével kezdtünk. Cs-zsellér a munka helyett végig interurbán volt az akkor már legalább 4 órája nem látott leendő-feleségével és annyit 'nyunyózott' a mobilon, hogy azt már a fa sem bírta és feldobta a talpát. A végső kiemelésnél persze a padról is besegítettek szaktanácsadással.


Kulpung, egy, visszapillantó, gáz.



A projekt most hétvégén folytatódott a második szakasszal. A megoldás talicskán érkezett.


Némi tanakodás után vérszilvát (prunus cerasifera woodii) ültettem. Ugyan nem jellemző a vöröses levélszín a főúton, de szerintem illik a házhoz.


A lendületet kihasználva a híd túloldalára is került egy fa, ezt állítólag egy betintázott sofőr vette ki egy ladával még évekkel ezelőtt.


Az őszi eset óta még nem jártam utána, hogy ki a tulajdonosa az utcán álló fáknak, mindenesetre tisztázni fogom, még mielőtt valaki úgy kezdené érezni, hogy gallyazgatni támadt kedve...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Közterületen van, az önkormányzaté.
Amúgy, elnézve a képeket, alighanem túl sötét lesz a kialakuló látvány, mert ez a vörös vérszilva (gondolom a Prunus cerasifera 'Nigra' fajtáját nyomtad bele) no meg az igen sötétbarna és majdnem tömör, ráadásul még túl magas kerítés együttesen már nyomasztóan hathat. Ennek bekövetkeztét úgy 95%-ra sacimetrálom. :o)

(Amúgy nem fasorba, hanem szoliternek való növény - persze a sok hüle községi és városi tanács egy csomó helyen fasornak rakta el, létrehozva ezzel számtalan helyen a "Kommunizmus utcákat" ...)

bs írta...

OK, ez igy egyszeru, hogy kozterulet es ezert az onkormanyzate. De akkor mi van a fak karbantartasaval, az alatta levo fu levagasaval, a farol lepotyogo meggy osszesepresevel? Es a gallyazas (2007/december/gallyazas) utani romeltakaritassal?

Osszesen 4 fa all a haz elott, ebbol most kettot csereltem. Mi legyen a masik ketto? Most mar nincs mese es verszilva? Vagy valami mas? Megszavaztatom, de elobb lassuk a jelolteket.