Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-04-05

füstölés

A füstölés a sózás mellett az egyik legrégebbi módszer a húsok tartósítására. A dolog lényege, hogy a felakasztott húsok alatt terelőlemezekkel elzárt, láng nélkül égő tüzet raktunk, majd az így felszálló füstöt több-kevesebb hideg levegővel keverve a húsokra engedjük. A füst hatására a húsok megszikkadnak, jelentős vízveszteség lép fel, közben a füstanyagok (fenolok, savak, formaldehidek) tartosítják a húst valamint aromákkal látják el.

A bonyolultnak tűnő művelet kivitelezésére a disznóvágás kapcsán egyébként is aktív szerepet játszó Dr. Petnárt kértük meg a faluból. A mester bükk és akác fűrészport használt a két lépésben történő füstöléshez.


Az első turnusban a kolbász és a disznósajt ment a füstbe, valamint kísérletképpen egy májas hurka is. A füstölés után Dr. Petnárék kamrájában vettük át az elkészült dolgokat. Minden hibátlan lett, különösen a disznóvágás legfontosabb terméke, a kolbász.


Eközben a sonka és a szalonna még sóban pihent: előbbi 6 hetet, utóbbi 4 hetet töltött a sós pácban, amelyben naponta forgatni és locsolni kell a húsokat. Innen ők is a füstbe kerültek. A szalonna ezt követően azonnal ehető, de a sonkát az öregek elmondása szerint még legalább 2 hónapot hagyni kell szikkadni, hogy jól átvegye az aromákat, összeérjen és nyersen fogyasztható legyen.


Az elkészült finomságok elhelyezése nem kis gondot okoz. A kolbászokat hazahoztuk pestre, amit a családi szétosztogatás után nem ettünk meg azonnal, az most a pincében szárad. A szalonnát és a sonkát egyelőre Dr. Petnáréknál hagytuk, egy kis tábla kivételével, ami a ház padlására került.


Én is érzem persze, hogy szegények így nagyon homeless-ek, úgyhogy már ki is találtam a megoldást. Részletek nemsokára.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Beleolvastam az oldalba, nagyon tetszik. Ugyan vidéken élünk (de pesti lévén) még csak "nem Bp-en" szinten. A kényszer hozta meg a kényszernélkül csak lustán érlelődő gondolatot: VIDÉKRE! Tapasztalat van sokmindenben...építészet - vályog, növény - permakultura, álat - kecskével, baromfival már próbálkoztam. Hol található a te paradicsomod? Tapasztalat-szerzés ügyben megnézhető? Jelenleg Somogyban gondolkodom, de van két szempont ami a lényeg: gyerekeim vannak akiknek iskolába kell járni elfogadható helyre,illetve egyedülálló vagyok, jó lenne ha ez nem járna együtt eleve kirekesztéssel.... Szóval ilyen szemmel keresek, az olvasottak nagyon tetszenek, van olyan település ahol ilyen szellem az uralkodó? Akkor azt keresem! (Válaszcím: tanyapark@t-online.hu)

bs írta...

Azert ennek a paradicsomnak is csak az egyik felet suti a nap, itt is vannak problemak (szethuzas, zugszippantas, hazudozas). Szoval nyilvan nem minden tokeletes, de alapvetoen persze egy szavam sem lehet: nehany kiveteltol eltekintve kedvesen fogadtak, sokan ismernek es paran biztosan szeretnek is mar.

Helytol fuggetlenul nem hiszem, hogy videken barkit kirekesztenenek, azert mert egyedul neveli a gyerekeit. Nem ezen mulik a dolog.

A haz egyebkent somogy megyeben van, a balatonfoldvari kisterseghez tartozik, a parttol nem messze. Hetvegenkent ott vagyunk, megnezheto, voltak mar a blogrol masok is. Reszleteket az info@paraszthaz.com cimen tudjuk egyeztetni.

Errol jut eszembe, lehet, hogy szervezek egy osszblogolvasoi bogracsozos-borozost a nyarra...