Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-01-09

jég

Végre, itt a tél. Mivel Karácsonyra korcsolyát kaptam, így most a szokásosnál is jobban várom, hogy befagyjon a Balaton. Az elmúlt hetekben szinte minden hétvégén lementünk a partra, megnézni, hogy áll a dolog. A balatonföldvári part különösen jó hely egy sétára, mivel a XIX. század végén épült parti villák szabadon hagyták a Balaton-partot, így a "Balaton mindenkié!" szellemben megépülhetett a platánsoros Kvassay sétány.A Balaton téli csendje legalább olyan szép, mint egy nyárvégi este.


A jég még tényleg nem stabil, egyelőre marad a nézelődés. Addig is röviden a jégen tartózkodás szabályai (kivonat a 46/2001. BM rendeletből) a Balaton blog írása alapján:
(1) A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
(2) A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.
(3) Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:
- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
- kikötők és veszteglőhelyek területén;
- folyóvizeken.
(4) A (2) és (3) bekezdésben meghatározott feltételek és tilalmak nem vonatkoznak a folyókon kialakult jégtorlaszok megbontását - jégkár megelőzése vagy elhárítás céljából - végző szakszemélyzet tevékenységére.


A mászkálásból és bámészkodásból persze sosem elég, így hazafelé leellenőriztük a falu szélén lévő halastavat is, ami - ahogy arról korábban írtam - idén "Cápa" néven horgásztóvá alakult.


Komoly jégre szerintem itt kisebb az esély, mivel a falu felől folyamatosan érkezik a kétes összetételű vízutánpótlás.Az előrejelzés szerint jövő hét végéig 0ºC alatt marad a nappali hőmérséklet, éjszakánként pedig komoly hideg lesz, úgyhogy a héten megéleztetem az új korit.

2 megjegyzés:

[ ivcsek ] írta...

Jelentem hétvégén, de akár mától lehet korizni...
A "mit lehet még" ezen kívül a téli Balatonon kérdést is összefoglaltam!

Ja és, kösz a hivatkozást!

bs írta...

Igen, Balatonfoldvaron kijelolt palya nyilt, nemsokara ujabb beszamolo a jegrol.