Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-01-07

párnák

A nappaliba került gyári párnák mellé most szeretnék bemutatni néhány egyedi darabot. A gyönyörű kézimunkával készült párnahuzatokat ajándékba kaptuk, Nagyi - feleségem nagymamája - készítette őket.

Az írásos hímzés rendkívül időigényes munka: a három párnahuzat és a falvédő közel egy évig (!) készült, mivel a vastag anyag és fonal igencsak próbára teszi az ízületeket. A régi szőttes lenvászonra erdélyi asszonyok írókával rajzolták rá a kopjafás motívumokat - amely elsősorban Kolozsvár és Nagyvárad környékére jellemző -, utána "már csak" ki kell hímezni a mintát.


A párnák a hálószobába kerültek, nemsokára a középső párnára is felkerül az új huzat.


A párnák a konyhában is megjelentek, feleségem a padra készített ülőpárnát. A hímzett zsákot az ecserin vettük, csak szivacsot kellett vágatni bele és néhány kötőt rávarrni.


A párnák láttán talán lesz aki kedvet kap a hímzéshez, nekik mindenképpen ajánlom az alábbi linket (Magyar Motívumok Gyűjteménye).

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,
kedv lett, időt és energiát majd vhonnét kerítek!!! :)

Névtelen írta...

Szia!
már egyszer jártam feléd.. aztán valahogy eltűnt a linked az újratelepítés kapcsán.. De most ismét felfedeztelek magamnak. Gyönyörűek ezek a párnák. Jó neked, hogy van a családban olyan, aki képes még rá, hogy ilyen gyönyörűségeket csináljon!
és az a lóca.. (na jó, pad) egyszerűen imádnék ülni-feküdni rajta.. :D

Aphonia írta...

Szépjóestét!

Nagyon köszönöm a remek linket a magyar motívumokhoz!
Gyönyörűek...!
További sok sikert a hagyományőrzés terén!

Jó egészséget kívánok!