Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-08-03

kajszi

Az alma, a szilva és a körte után idén a kajszi is termőre fordult. Ugyan már tavaly előtt is tele voltak virággal a fák, de akkor egy hideg éjszaka után a többség megbarnult, így csak 1-2 szem barack termett.


Idén a magyar kajszi, a ceglédi óriás és a gönci magyar is megpakolta az ágakat, így már rekeszekkel készültem.


A kajszi nevelése viszonylag egyszerű volt, a fák betegségekre kevésbé érzékenyek, így nem kellett rendszeresen permetezni, egyedül a monília kapott el 1-2 hajtást. Ezzel szemben a metszés terén még nem igazán találtam meg a tökéletes megoldást.


Létrám még mindig nincs, így azt kölcsön kellett kérni, amihez végül segítséget is kaptam. Dani mellett a másik szomszéd, Aranka néni is besegített a szedésbe. Többször elmondta, hogy csak a narancssárga, érett szemeket szabad leszedni, így néhány szem a fán maradt.


Az 5 fa mind mennyiségben, mind minőségben túlszárnyalta az elvárásokat.


A barackkal kapcsolatban egyértelmű volt, hogy lekvárt főzünk belőle, amelyre több verzió is felmerült, végül a korábbi évek alapján anyu lekvárját szavaztuk meg a legjobbnak, így őt sorsolta ki gép.


Akárcsak a szüret, a befőzés is hibátlanul sikerült, 25 kg lekvár került a kamrába, már csak a palacsintát kell sütni.

6 megjegyzés:

Era írta...

Gratulálok ehhez a szuper terméshez!!
Lassan a "nagybanira" is jut.. :-)
Pár hete, 3 délelőtt alatt végig olvastam az egész eddigi blog tartalmát,(munka félre téve, annyira olvastatja magát ez a blog :-) ) és nagggyon tetszik!! Sok érdekeset, tanulságosat olvastam, amiből tanultam pár dolgot. Én is parasztház "fan" vagyok, csak sajnos még tulajdonos nem, de ami késik nem múlik (remélem!)
További szép nyarat a birtokon, és természetesen még máskor is benézek ide a blogra!!

kifli írta...

azta! micsoda termés! le a kalappal! további sok szép ilyen termést!

L írta...

Sajnos nincs igazad,a kajszi termesztés nem egyszerű dolog,erre néhány év után sajnos te is ráébredsz.Az én kajszim 2003-as telepités és mára az 50 %-a gutaütésben kimúlt(nem házikert,hanem 40 ha-os nagyüzemi ültetvényben 0,5 ha).
A metszést mindenképpen aug.közepe-vége körül csináld,ne tavasszal(tavasszal egyébként pirosbimbóban kell).A hajtások felső 1/3-át kell levágni,és csak a nem megfelelően nött(pl:keresztben,beteg)hajtásokat távolitsd el tőben.Használj fasebkezelőtt,bármelyik jó,de ugyanigy jó az olajfesték is(ha más nincs).Mi egyébként fasebkezelésre az alábbi mixet használjuk:réz(-oxiklorid,-hidroxid)
/champion,astra,vitra,rézoxiklorid/,kén:kumulus,thiovit jet,mikrokén,napraforgóolaj vagy agrol.Na ezt a három anyagot összekeverem mig kenhető állományú nem lesz és használható.Ha megkeményedik az olajjal higitható.
Az oldalemeleteket(oldalágakat) lehetőleg a fa törzsétnél különböző magasságokból próbáld inditani,igy nem gyengül és törik a fa.Persze az alsó emeletet már kialakitottad igy ez csak a 2.ra érvényes.Fontos még a gyümölcsritkitás amit mogyoró nagyságtól kell csinálni és érdemes a fát többször is "átnézni".Annyira kell leritkitani,hogy ne legyen csokros és a barackok ne érjenek egymáshoz,vagyis szinte egyesével legyenek a fán.Inkább legyen kevesebb a termés mint letört ág.
"L"

bs írta...

Köszönöm.

Tavasszal szoktam metszeni pirosbimbós állapotban, fagélt rakok rá, eddig nem volt gond. A ritkítást idén kihagytam, látni is a képeken, lehet, hogy túlteremte magát és jövőre nem nagyon lesz rajta. Aranka néni meg is mondta, hogy "lekvárt kétévente főzünk".

Névtelen írta...

Nagyot alakítottak a fák! Metszés utáni sebkezelésnél ajánlom a Cuproxat-ot. Érdemes a sebet lefújni vele(baktériumok ellen), majd száradás után Fagéllel lezárni. Cuproxat amúgy meg az egyetlen réztartalmú szer, melyet vegetációban is lehet használni minden gond nélkül a csonthéjasoknál. G

Névtelen írta...

Szia!
Már régóta olvasgatom az oldalt. Csak így tovább. A könyvjelzők között is fent van az oldal, így ha néha rákattintok és látom hogy van új bejegyzés, akkor örömmel olvasom. Csak így tovább...