Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-10-13

padlópara

Sajna látványos javulás eddig nem történt vízesedés ügyben. Ahogy múltkor említettem, írtam gyorsan M. Miklósnak, mivel az ő egyik leírása alapján vettem az ötletet a padló ilyen módon történő lerakásához.

Következő választ kaptam a jól el vagyok kenődve, ez történt, mit csináljak, az jó ötlet-e hogy levelemre:

"Meg kellene vizsgálni, mi lehet az oka a hirtelen vizesedésnek. Ez az egyik probléma. A másik: a hajópadló alá nem szabad szigetlőlemezt rakni a földre, az alá csak sóderágy kell. Hisz éppen az a lényege a padlónak, hogy a rések között szellőzik a padló. Az általam leírt eljárás zárt burkolatoknál követendő, hajópadléónál még nem próbáltam magam sem. A szigetelőlemez a csupasz földön nagy kárt tud okozni, mivel 100 százalékban lezárja a pára útját. ÜdvözlettelM.Miklós"

Ez micsoda? Meg kellene vizsgálni? De jó, légyszi. Nem mindegy, mi van a szigetelőpapír felett? Mi különbséget tenne, ha zárt burkolat (járólap) lenne? Akkor talán nem vízesedne a fal?! Kitaláltam, de soha nem próbáltam, majd valaki kipróbálja a neten olvasottak alapján, azt meglátjuk. Max utólag nem kellett volna szigetelőpapír. És mennyi mindent írt a helyrehozatal témában... Azta.

Szóval felszedtem a hátsó fal melletti sort, végig mindhárom helyiségben. Szegelt hajópadlót felszedni iszonyat macera, pedig vettem 'ládabontó' készséget is. Hosszas erőlködés után viszonylag minimális károkkal azért sikerült, kiszedtem a kavicsot végig a hézagból és most várom, hogy mi történik, esetleg javul-e a helyzet.


Némi vigasz, hogy időközben 2 év után visszatért a kilowatt a házba.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megkérdezhetem, hogy hol tart az ügy? Sajnos nekünk is vizesedik a hátsó falunk, 2 éve tetettük fel az új hajópadlót, először kívül látszódott a vizesedés, akkor még nem foglalkoztunk vele... A víz azóta már belül is látszik. (penész is van :-( ) Segített, hogy 1 sor hajópadlót felszedtetek?
köszi a választ előre is

bs írta...

Hat, ez sem hangzik tul jol. Nekem belul egyelore nincs gond. Nalatok mi van a padlo alatt?
A fal melletti sor felszedese nem nagyon segitett, ugyhogy mar az ideiglenes felszedest tervezem. Amint fejlemeny lesz az ugyben, irok rola.

Névtelen írta...

Szerintünk csak a döngölt föld. A hajópadlós azt mondja, hogy nem tett fóliát, mert akkor berohadt volna.
A hajópadló szép azóta is (2,5 éve), azon nem látszik semmi. Viszont le van lakkozva, az biztos.
Már bánom, hogy kicseréltettük. Csak nagyon szúrágta-korhadt volt a régi. De akkoriban nem volt vizes a fal egyáltalán. Már nem tudom mit gondoljak. Különben belül több, mint 1 év után jelent csak meg a folt. És nem múlt el se tavasszal, se nyáron se amikor szárazság volt...

bs írta...

Akkor csak a lakkozás miatt van a vizesedes?
Mi a heten felszedjuk a konyhaban a padlot a hatso faltol az ajto iranyaba 2/3-ig. Kivancsi vagyok, mi lesz alatta... Majd felrakok fotokat.

Névtelen írta...

Bár számotokra ez már rég nem aktuális, mégis megpróbálom leírni mit lehet és mit nem érdemes tenni.
A régi házakból hiányzott a szigetelés, a talajpára szabadon áramlott a deszkapadlón, döngöltpadlón keresztül. Ha a falakat utólagosan nem szigeteljük (leghatékonyabb, ha a padló alatt elvágjuk, de vályogháznál ellenjavalt) akkor a padlót sem ajánlatos, mert ha a padlón keresztül a pára nem talál utat magának, a falakban sokszoros nedvesség jelentkezik. Amennyiben mégis "párazáró burkolatot" kell letenni, akkor alá ~20cm vastag 3-6cm átmérőjű (nagy hézagtérfogatú) osztályozott kavicsot kell tenni, és ajánlatos kiszellőztetni. (ezt templomokban a falak tövében látszó kavicsos sávval oldják meg, de mivel a pára a legkönnyebb utat választja, lehet egy körbefutó ~10cm átmérőjű dréncsővel is összegyűjteni és bekötni pl. használaton kívüli kéménybe)
A parasztházakban anno György nap táján meszeltek rendesebb helyeken évente, ekkor a mállás okozta felületi hibákat újra betapasztották, eltüntették. Sajnos ma mindent "örök időkre", de minimum 7 évre próbálunk a szakiparosokkal megcsináltatni. A diszperziós, vagy műanyag festékek sajnos csak nehezítik, és alattomosabbá teszik a pára-vándorlást. Ami végképp ellenjavalt, a kőművesek kedvence a cementhabarcs és vakolat. Ezzel azt érjük el, hogy még magasabbra kúszik a falban a nedvesség, és keres utat magának. Bár jó néhány évig azt hihetjük, hogy sikerült megoldani a problémát, de ez csak látszat. A vakolat elválik a faltól, és a vályogfal mállása nem áll meg.