Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-10-29

kerttervezés

Ahogy a korábbi írásokból kiderül, a kert két részre lesz osztva. A googlemap-es képen jól látható a telek hosszúkás alakja. A ház körüli alsó rész hagyományos díszkertként lesz kialakítva. A fenti, korábban szántóként használt, kerítés nélküli rész már elkészült, itt található a gyümölcsös és a szőlő.


A ház körüli díszkertet és a fenti gyümölcsöst (szőlőst) kerítés fogja elválasztani. Ennek elsődleges célja, hogy a házrészhez ne tudjon bárki lesétálni, itt jobban vissza lehessen vonulni, illetve a kutyát telken belül lehessen tartani. A fenti részre nem tervezek kerítést, itt megy a szomszédolás, a munka közbeni beszélgetés, szóval ide tényleg nem való kerítés, sosem volt senkinél.


A díszkertet régi típusú, faoszlopos deszkakerítéssel szeretném leválasztani, Aranka néni kerítésének vonalát folytatva. Középre kétszárnyú kaput tervezek, amin a talicska, a robi és a fűnyíró kistraktor (remélem lesz) majd kényelmesen elfér. A leendő díszkert területe tehát kb. így nézne ki:


A fentiek alapján nagyjából elkészült a díszkert tervrajza, ez jelenleg a 8. verzió, valószínűleg tavaszig - amikor tényleg neki lehet állni - még kicsit változni fog. Gyümölcsfákat ide egyáltalán nem terveztem, ami a tervrajzon látható, az mind jelenleg is itt áll és csak azért nem vágom ki, mert vagy nagyon finom a gyümi rajta vagy árnyékolás szempontjából fontos (pl. a présház teraszánál az almafa).


A leendő kert meghatározó elemei:
- a nyomvonal a pajta felé vezet, ez lesz a garázs;
- 2 fekete fenyő az utcához közel, szoliterként ültetve, így gyönyörű kerek koronát ad;
- közönséges júdásfa a tornáchoz, ez jellemzően osztott törzsű, ami nekem nagyon tetszik;
- a fenyő és a diófa közé kerül a sütögető és a hintaágy;
- a présház előtti teraszt (építés alatt) a meglévő nyári alma és az újonnan ültetendő magas kőris fogja árnyékolni;
- felfelé haladva a jobbra kanyarodó ösvény vezet a telek fenti részéhez, a gyümölcsös felé a kiskapuhoz;
- a balra nyíló ösvény egy újonnan ültetendő vörös tölgy és Aranka néni átnyúló diófái alatt vezet a kerítéshez, itt tervezem a keri budi felállítását;
- az ösvényeket végig bokrok, cserjék, virágok szegélyeznék;
- a látványt felülről a cseresznye és a két éve ültetett diófa (ezek már a gyümölcsösben állnak) zárják le.

2 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Csak annyit jegyeznék meg, hogy a meggyfa és a cseresznyefa így a rajzon nem túl közel van egymáshoz, ha nem önbeporzó cseresznyefajtát telepítesz, akkor szerencsésebb a meggyet és a cseresznyét közelebb tenni egymáshoz.

Mindenképpen nézd meg a porzási tábláblázatot, és úgy telepítsd a gyümölcsfákat. Általában a cseresznyét a cigánymeggy porozza be.

bs írta...

Igaz, de a rajz nem teljesen pontos, a pincesípon is van egy meggy, az pár méterre van csak tőle.