Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-10-23

almaszedés

Az alma projekt két szálon fut. Egyrészt van egy régi, kinézésre a teljes kiszáradás és az azonnali kidőlés határán álló fa, másrészt az újonnan telepített gyümölcsösben van hat almafa. Ezek közül egy 2003-as telepítésű idared termett (érdekes, a szintén ugyanebben az évben ültetett jonagold és mutsu még nem és a 2004. éviek sem).


Az öreg fát az elmúlt két évben legalább hatszor ki akartam már vágni, mert az almája finom ugyan, de a fa elég szarul fest. Végül tavasszal csak egy erősebb fiatalító metszés volt, a jelek szerint ez jót tett neki. A korábbi évekhez képest sokkal kevesebb alma beteg és jelentősen kevesebb potyogott le - ezek alapján szerintem idén a permetezés is jobban ment. Főként Zolone, Rézoxiklorid, Topas, Orthocid, Omite különböző kombinációit kapta.


Az elmúlt 3-4 hétben már többször szedtem kisebb mennyiségeket, de a nagy szedéssel vártam, hogy ebben a szép időben pirosodjon még és csípje meg az első éjszakai hideg.


A kis idared igazán kitett magáért, 7-8 szem almat termett, viszont méretben nem spórolt, egy alma kb. kétszerese a szokásosnak. Ha lenne mérlegem, tuti lemérném.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fura, lejársz falura kertészkedni, aztán ugyanazokat a tömegfajtákat telepíted, amiket Budapesten a Teszkóban is megvehetsz.

Elfelejtett almafajták:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9178843?cmd=Article_showArticle&t=9178843