Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-10-24

berendezkedés

A ház külső és belső felújítási munkái nagyjából befejeződtek, illetve a hátralévő apróságokra szerintem már csak tavasszal kerül sor.


Ha a padló lerakása utáni problémák nem lennének, már gőzerővel menne a becuccolás. Ezzel kapcsolatban - jobb híján - most várom, hogy az ideiglenesen visszabontott egy sor és a kavics kiszedése után javul-e a szituáció.

Lakberendezés kapcsán jelenleg az alábbi koncepció a nyerő: hálószobába új, kényelmes, "country" stílusú bútor, konyhába méretre készíttetett, régi bútorról mintázott, új tömörfa bútorok, a tiszta szobába (vendég szoba) pedig tényleg régi bútorok kerülnek.

Az alvás egyelőre felfújhatós tvshop ágyon megy, a bútort még keresem.


A tiszta szobába véletlen és szerencse folytán sikerült a szomszéd faluban beszerezni egy bagolyszemes szekrényt és két ágyat. Korukat pontosan nem tudom, de nyilvánvalóan régiek, jó állapotban vannak, állítólag valamelyik püspök használta Pécsen. Ezt azért annyira nem hiszem, de mindegy. Sajna elég drága volt.


A fürdőbe bekerültek az alapvető dolgok. A pecsét szerint 1926-ban készült és három dobozos dreherért szerzett öntöttvas kád felújítása hibátlanul sikerült. Az elmúlt 15-20 évben zöldséget tartottak benne, de ma már ennek semmi nyoma. A zománcoztatás (kétszeri kiszállás, tisztítás, anyag, munka) 18 ezer Ft volt. Ennyiért talán akrilt sem kaptam volna. Hatalmas, kényelmes, egyedüli hátránya, hogy amíg át nem melegszik, addig rendesen lehűti a vízet.


A konyhába mint írtam új bútor készül, ez kb. 4 hét múlva lesz meg, a felmérésen és az alkudozáson már túl vagyunk. Fotók alapján beszéltük meg és rajzoltuk meg, milyen legyen, remélem tényleg érti az asztalos. Mindenesetre az ecseriről szereztem egy tálastartót, szép régi festett darab, jővő héten felfúrom.


Persze, cica nélkül nincs élet a házban, szóval a szomszéd macsekját hamar elcsábítottuk némi simogatással és alutasakos-szószos kajával. Ilyeneket valószínűleg nem sűrűn kap. A kaja után mindent látni akart, ellenőrizte, hogy rendesen kiszedtem-e a hamut a kályhából.

10 megjegyzés:

Spicc írta...

Nagyon szépen haladtok. Nagy kihívás egy ilyen ház, de szép hogy a hagyományokból akartok építkezni. Mi egyébként egy hasonlót vettünk 9 éve amit 8 év alatt fejeztünk be (tehát hajrá:). Valamit megért az ember, ha ilyen házban lakik...

Szőlősgazda írta...

Érdekes, nekem is van egy ilyesmi házam, a nagyszüleimét vettem vissza a többi örökösöktől. Az az északi parton van, kőből épült.

Mi csináltattunk bútort egy speciális öregített fát használó asztalossal, a nejem tervezte.

bs írta...

Akkor ezek szerint szignifikans a kapcsolat a szolo/bor es a paraszthaz kozott. Legalabb is blog relacioban. Rakjatok fel majd kepeket.

Névtelen írta...

nekem is van egy felújításra szoruló öntöttvas kádam,érdekelne, hogy kik újították fel a tiédet. rzst

bs írta...

Ikker Janos, kadfesto, 96/352-211.
Rendesen megcsinalja, 1 ev garanciaval, csak varni kell az idopontra, a felesege szerint a sok munka miatt.

Névtelen írta...

köszönöm
rzst

gabcsi írta...

sziasztok! gratulálok a házhoz! tudnátok segíteni abban, hogy a kád zománcozását kivel csináltattátok? előre is köszönöm a segítséget

bs írta...

Szia Gabcsi,

Ikker Janos, kadfesto, ld. ket commenttel ezelott. Koszi.

Névtelen írta...

Hello,

Úgy látom a post már közel 4 éves, kíváncsi vagyok hogy néz ki most a kád?

Nekem is van egy szép régi lemezkádam de kissé zavarba ejtő a hogy a felújítási ajánlatok 10 000 és 250 000 forint között szóródnak. A képen látható kádat milyen technikával újították fel?

Előre is köszi a segítséget!

bs írta...

A káddal semmi gond, 1-2 hajszálrepedés jelent meg a peremén, de ez lényegtelen.

A módszer részleteire már kevésbé emlékszem, az első alkalom pucolás (régi románc eltávolítása) és alapozás volt, a második alkalom az új réteg felkenése.

Nem tudom mit csinálnak 250 ezerért, de ez a tizede sem volt.