Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-10-07

nagybörzsönyi tájház

A szinte teljes egészében eredeti állapotú, kőből épült, XVII. századi épület Nagybörzöny központjában található, közvetlenül a Bányásztemplom mellett. Az elhelyezkedés nem véletlen - az épület az aranybányászatáról híres falu legmódosabb emberének, a bányagazda és családjának háza volt.


A tájház amolyan bányászati múzeumként is működik, ez a tiszta szobában kapott helyett. A középső helység egy szabadkéményes konyha rakott tűzhellyel, kemencével és katlanházzal, majd az épület a kamrával zárul. A tárlatvezetés hibátlan, a 100 Ft-os belépő baráti.



Az utólag gyűjtött berendezési tárgyakkal ellentétben eredeti a közel 320 éves, működő zár az ajtón, de az 1870-es években készült szekrényt sem restauálták még.



Végül két érdekesség. A padlásfeljáró a tornác felöl vezet fel a padlásra, ahol a kívülről vályoggal tapasztott kémény mellé érkezünk. A padlásteret emellett egy vályogfallal is kettéválasztották, így a tűz ellen többszörösen is védekeztek. Szintén ritkaság a tisztaszobában található "beépített szekrény", ami a szokatlanul nagy belmagasság mellett szintén a jómód jele. Ez a népies nevén sifonérnek nevezett darab is a házzal egyidős, tényleg beépítették a falba.


A faluban egyébként mindenképpen érdemes még megnézni a XIII. századi Szent István templomot és a korábban már említett Bányásztemplomot, ahol az ország legrégebbi (1750-ban készült), még működő orgonája lakik.


A kirándulás túrával folytatódott, a látnivaló az erdőben is rengeteg.


Az erdei vasútra már nem jutott idő, így a napot végül pacalpörivel zártuk Zebegényben.

Nincsenek megjegyzések: