Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-10-14

első fűnyírás

Fűvet persze vágtam már eleget a telken, most mégis új számláló indult: a ház körül kialakításra kerülő díszkertben eljött az első fűnyírás ideje. A nyírásra a vetéstől számított 53. napon került sor, tehát a fű hozzávetőlegesen 1,5 hónapos.

Ahogy arról korábban is írtam, a ház előtti területen a fűvel együtt a gaz is kihajtott és sajnos az alatt a három hét alatt sem szívódott fel, amíg nem tudtam a telekre menni. A lehangoló fogadtatás után így kézihajtányos gyomírtással kezdtünk.


A kb. kéttalicskányi gyom összegyűjtése után előkerült a fűnyíró, amire visszaszereltük az utolsó nyíráskor leszerelt és azóta megélezett kést. A frissen kihajtott füvet mindenképpen éles késsel kell nyírni, hogy ne tépje ki a zsenge fűcsomókat.


A fű mindenhol szépen kinőtt. Itt-ott ugyan vannak kisebb foltok, de ez csak idő kérdése és be fog sűrűsödni. Ezzel szemben a gyeprácsnál ki kell találnom valamit, mert itt szinte teljesen hiányzik a fű. A látkép alapján szerintem a föld víztartó képességével lehet baj, a gyeprács alatti sóder és murva elvezeti a vízet, így kiszárad a föld és a fűmag.


A nyírás után a beültetésre váró területeket is degazosítattuk. A frissen robizott föld szép kontúrt ad a fűnek, remélem a beültetés után a mulcs takarás is hasonló látványt eredményez majd.


Jövő hétvégén beültetés, a növények lefoglalva és leelőlegezve, részletek nemsokára.

2 megjegyzés:

Szőlősgazda írta...

Szia!

Szerintem ne gazoljatok feleslegesen, mert a nagyobb egynyári gyomok nem bírják a nyírást, azok kivesznek, csak az évelők gyöktörzsét kell aszatolóval kiszúrni a bokrosodási csomópont alatt, akkor nem hajt ki az se.

Az OBIban lehet kapni kétszikűekre gyomirtót, azzal fújd le tavasszal, és akkor (majdnem) minden nemkívánatos gaz elpusztul, de a fű marad.

Szerintem a gyeprácsot ne erőltesd, akácfából vágass 15 centis kuglikat, azzal rakd ki a kocsibehajtót. Természetes anyag és szép, kezelni se kell.

bs írta...

Szia,

A vegyszeres gyomirtas nekem nem szimpatikus, egyszerubb igy megcsinalni, a tobbi gaz a nyirassal ugyis kikopik. A gyepracs azert jobb, mert - ha sikerul - fuves teruletet ad, szinte eszre sem venni a kocsibehajto helyet.