Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-02-13

malacmatek

Rendületlenül zajlanak az előkészületek a hétvégi disznóvágásra. A pálinka, a fűszerek, a tisztított bél és gyomor beszerzése közben azért a szellemi felkészülésre is hangsúlyt fektetünk. Már csak azért is, hogy nehogy valaki leszerepeljen a többiek előtt, mondván nem tudja pontosan, hogy hol van a szűzpecsenye, netán a felsál. Hát milyen ember az ilyen, első disznóvágása, azt' fogalma sincs az alapokról...

A bontásra kerülő - és valamennyi egyéb - sertés várható szerkezete következő:


A fenti ábra persze elég húscentrikusan mutatja be az egyébként kivételesen okos háziállat testfelépítését. Azért kíváncsi lennék, mit szólna a hentés, ha kérnék egy kiló rózsát?! Az említett részeken kívül természetesen csontokkal, bőrrel és nagy valószínűséggel belső szervekkel is felszerelt sertés szinte valamennyi része hasznosításra kerül.

Egy átlagos, 124 kg-os sertés feldolgozásának várható eredménye következő:
- 22 kg színhús (dagadó, comb, tarja, karaj, szűzérme)
- 8 kg kolbász (ezt növelni fogjuk a színhús kárára)
- 16 kg hurka (ezt csökkenteni fogjuk a disznósajt javára)
- 4 kg oldalas
- 8 kg levescsont (tarja-, karaj- és lapockacsontok)
- 4 kg kocsonyahús (körmök, farok, bőr)
- 11 kg szalonna
- 16 kg sonka
- 6 kg füstölt hús (oldalas, csülkök)
- 2 kg abált szalonna
- 3 kg disznósajt (pig cheese)
- 2 kg töpörtyű
- 8 liter zsír

110 kg ennivaló 124 kg "alapanyagból" (amelyből lejön a cca. 5 kg vér). Ez 92%-os hatásfok a feldolgozás terén. A jelek szerint ha zabálásról van szó, akkor persze iszonyat hatékony tud lenni az ember. Nincs veszteség, nincs felesleg, a gusztustalan részeket ledarálva visszatöltjük a disznó belébe. Nagyon durva. Már alig várom.

8 megjegyzés:

szudan írta...

Megéheztem.

Névtelen írta...

A vér az kell a hurkába. Egyébként hagymásan sütve meg is lehet enni, nagyon finom.

Úgy egyébként igencsak irigyellek. A nagyapám gyakorta böllérkedett. Én gyerekkoromban legjobban a sült vese-velőt szerettem, amit csak disznóöléskor lehet enni, húsbolti anyagokból elkészithetetlen.

Gabi

bs írta...

Igazad van, a ver megy a hurkaba. Micsoda pazarlas lenne...) Hagymas ver is lesz, de a gyengebb idegzetueknek virsli is.

Névtelen írta...

Szegény Coc!!!!!!! Még a böjti időszak sem menti meg a kurtafarkú életét????!!! Biztosan jó lesz!

Névtelen írta...

Hello!

Mi lett a malackodás vége? Már nagyon várom a beszámolót! :)

Üdv

Hystie

bs írta...

Igen, a timing engem is zavart a bojt miatt, ezert jovore, azaz iden novemberben vagunk.

A malackodas elso fejezete felkerult es nemsokara tovabb folyik a ver.

Jano írta...

Imadom az ilyen beszamolokat, annyira edi, hogy valaki igy all hozza egy diszno levagasahoz, nekem ez mar csak nyug, ugyanis minden honapban legalabb 2-3-at kell vagni.

bs írta...

A beszamolo nemsokara folytatodik, januarban ujra disznovagas.