bontás
A perzselés után szó szerint belevágtunk a malac bontásába.
A metszés majdnem jól sikerült, de azért a bél nekiszaladt Gabi bá' késének. A brigád szerint persze az eladónak a jó édes anyát, hogy teletömte a malacot vágás előtt (hogy ezáltal nehezebb legyen és többet nyomjon a mérlegen az általunk le sem mért disznó).
A következő lépésben a(n)nál a résznél folytattuk.
A mellkas felnyitásához már nem elég a kés, ezért előkerül a fejsze és a kalapács. Ezt nem veszi szívesen.
A bontás legdurvább része a belsőség kivétele. Vér van bőven, de ezt már csak a tejesládából nézi a malac.
Egy malacból fejszével csinálhatunk két fél malacot. A csontban húzodó fehér csík a gerincvelő, ami feltűnően kemény és rugalmas.
A bontás elkészült, mindenki lelkes, reggeli helyett pálinkával és teával ünneplünk.
Tanulság a bontás kapcsán:
- ujjunkat vezessük a kés előtt, a bőr alatt, hogy ne vágjuk meg a belet
- a sonkákat (lábakat) még a böllérszéken kanyarítsuk ki
- gyakoroljunk és térjünk át a rendfán (hátsó lábbal felfüggesztve) történő bontásra.
Folytatás a darabolásról és feldolgozásról nemsokára.
1 megjegyzés:
a bontás hibái betudható a ritka disznóvágásnak:D de a tanulság az helyes:)
Megjegyzés küldése