Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-03-02

láda

Pár héttel ezelőtt ajándékba kaptam egy ismeretlen eredetű, kb. 50 éves ládát. Kívülről kicsit kopott volt, de szerkezetileg teljesen hibátlan, így a disznóvágás kapcsán bérelt utánfutóra ez is felkerült és az üstökkel együtt levittem a telekre.


Eleinte nem is foglalkoztam vele, hogy mi lesz vele és hová kerül majd, de később teljesen egyértelmű lett: régóta kerestünk valamit a nappaliba, amire a tv kerül majd, de nem találtunk. Nyilván régen nem volt tv a parasztházakban (sem), így nincs ide illő régi vagy régies tv-s szekrény.

A próba jól sikerült, így már csak a rendbetétel volt hátra. A csiszolás, zsanércsere és mázolás után hivatalosan is megkapta új feladatát.


Már csak az asztal hiányzik, jó lenne ide is ehhez hasonlóan, valami régi bútort újragondolni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Régen - még az ötvenes-hatvanas években is - minden komolyabb konyhabútorhoz járt egy ilyen szép nagy láda - "lisztesláda" - , és egy kicsi is. A nagy ládában tartották általában a szűkösebb időkre bespájzolt lisztet, cukrot. Légmentesen zártak, egy szemernyi por nem került bele.
A kisláda a "fásláda" volt, a kályha mellett tartották benne a felaprított tüzelőfát. És egy sámli is járt a konyhabútorhoz mindig.

Szerintem a Te ládád háború előtti darab, nagyon szép példány.

Gabi

Névtelen írta...

Ja, és persze konyhaasztal is járt a régi konyhabútorokhoz. Massziv, kihúzható nagyfiókkal, nyújtódeszkával, aminek a fiók alatt becsúsztatható helye volt. A fiókba belefért a sodrófa, meg egy csomó, már általam sem ismert konyhai segédeszköz.

A vaterán néha fel lehet lelni ilyet.
Gabi

bs írta...

Azota kiderult, hogy az 1930-as evekbol valo a lada, de a funkciojat nem tudtuk. Eljenek a kommentek, koszi.