Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-02-27

disznóvágás 2.2

A rendfán történő bontás után Zoli a darabolással folytatja a munkát, miközben mi azon merengünk, hogy tavaly hiába kerestük, mégsem találtuk a szűzpecsenyét (vagy ahogy ő hívja, a tüskepecsenyét).



Mikor mind időben, mind minőségben hibátlanul állunk, váratlanul megékezik a hideg zuhany. A második malac darabolásánál hirtelen megáll a levegő: a karaj csontról való lebontásakor egy behegedt gennyes sebet találunk a húsban, amely kisebb-nagyobb mértékben végighúzódik a gerinc mellett.


Megáll a munka, telefon, jön Petnár mester és a disznó korábbi gazdája is. Zoli már látott ilyet korábban a vágóhídon, a többiek nem, de végül közös egyetértésben kiadják a szakvéleményt, miszerint valószínűleg kiskorában taposhatta meg egy másik malac, ami után a seb nem szívódott fel. A teljes karaj műanyag zsákba kerül, az eladó visszad 10 ezer Ft-ot, a munka próbál újraindulni. Részemről nem sok sikerrel, teljes kiábrándultság, csak ácsorgok.


Látva a helyzetet Petnár mester marad egy kicsit és besegít. Rajtam ez sem segít, de az sem, hogy Laci 2 órát vitázik a kolbász ízesítésén. Közben Petnár azért a biztonság kedvéért elmeséli, hogy az előző heti vágásnál egy göböt találtak a disznó nyelvében, aminek helyén egy szőlőszemnyi lyuk maradt.


Közben szépen lassan minden (rizses és májas hurka, hideg májas, zsemlés véres hurka, disznósajt) elkészül. A munka helyett én a vákuumfóliázóval vagyok elfoglalva és győzködöm a többieket a molekuláris konyhatechnika előnyeiről.


A disznóvágás ezzel kész, részemről valószínűleg végleg. Persze nem konkrétan a karaj miatt, ez csak egy véletlen, de mégis rávilágít és megerősít dolgokat. Az 5 legjobb budapesti étteremből 4 Bécsből hozatja a húst, mert nem kap itthon ugyanolyan minőséget. Szóval miért nincs minőségi állattenyésztés, miért néznek hülyének, ha ridegen tartott, makkon nevelt malac után kérdezek, miért ipari tápot adnak mindenhol az állatoknak?! És most nem csak a háztáji sertésről beszélek, mert ez még inkább igaz a bolti húsra, így az üzemi állattartásra, csak ott az antibiotikum is mindennapos. Nem értem, mert mindenki tudja, hogy olcsó húsnak, híg a leve.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nálunk még ilyen nem fordult elő, pedig jó régóta tartunk és vágunk disznót. Sajnálom, h csalódtál ez ügyben!

Névtelen írta...

Ha jövőre kell tudok szerezni mangalicát(szöke,vörös,fecskehasú-tehát mind a 3 fajtából választhatsz),ezek tényleg szabad tartásban vannak,de nem makkon élnek-az már a mese kategória szerintem.
A gond az,hogy Miskolc mellé kellene lejönni érte igy gondolom nem kivitelezhető a dolog mert a leszúrt állatot csaknem viszed végig a fél országon?
"L"

Névtelen írta...

És habsburgországban nem adnak tápot, antibiotikumot a sertésnek? Főleg a magyar exportnak... amikor még a Rába mocskolását sem képesek megszüntetni? :-)

Szőlősgazda írta...

A ridegen tartott sertésnek külön kultúrája van, én úgy tudom, hogy az erdők jelentős része az erdőgazdaságok kezében van, ahol a vadgazdálkodás a fő profil, és nem hallottam olyasmiről, hogy pl. a Bakonyban bárki sertést makkoltathatna egy tölgyesben.

Az erdőgazdaságban gyakran még a vadállatokat is tápolják, szóval ezen nincs mit meglepődni.

Fix területen nem is nagyon lehetne megcsinálni, mert régen is áthajtották az állatokat.

bs írta...

Igen, itt az tölgyerdő a kulcskérdés. Magyarországon egyébként állítólag tilos az erdei makkoltatás.

Nem tudom mitől más az osztrák hús, de a séfek szerint egyértelműen más a hús szerkezete, állaga. A spanyol sonka sem véletlenül híres. "A „recebo” annyit jelent, hogy a sertést makkon hizlalják, de táplálékának 30%-a még lehet gabona. A legjobb, a legértékesebb pedig a „bellota”. A sertés egész évben a szabadban él, sokat mozog, s az utolsó 4-5 hónapban gyakorlatilag csak makkot eszik, méghozzá minimálisan napi három kilót. Ezalatt gyorsan hízik, s genetikai adottságai olyanok, hogy a húsában egyenletesen eloszlatja a zsírt. Ettől lesz márványos a húsa." - MBTBD, bűvös szakács.

ark írta...

Egy kukacos alma kapcsán nem lenne szabad megitélni a többit is. Kétségtelenül van ilyen is olyan is akár véletlenül is.

Névtelen írta...

Az egésznek az alapja: nem kellett volna tönkretenni a mezőgazdaságot, na és persze az országot sem.