Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-02-10

konyhakert egy

Ugyan a tél most kapcsol rá újra, de a tervezési főosztály már a tavaszi projekteken dolgozik. Most, hogy tavaly óta újra van konyha a házban és a kert is alakulni látszik, jöhet a konyhakert.

A jelenlegi verzió szerint a konyhakert az epres átalakítására épül. Ugyan eper terem bőven, de az mindenképpen béna, hogy a cseresznyefa az ágyás közepén, az ágyás meg a "semmi" közepén áll. Valahogy ez nem volt olyan szembetűnő, amíg nem volt kerítés...


Szóval a terv az alábbiak szerint néz ki: kisebb epres málnával kombinálva, a háttérben ribizlibokrokkal, spenót és sóska egy ágyásban, tök szólóban és paradicsom valamint paprika a kerítésre futtatva. A választás kizárólag gasztronómiai szempontokra épül, a zöldségek közül például ezeket szeretjük a legjobban (spenótos rizottó, párolt spenót, sóskamártás, tökfőzelék és töltött tök formájában), a paradicsom és paprika pedig adja magát.


A projekt megvalósíthatóságát jelentős mértékben segíti, hogy az epresben már ott fekszik az öntözőrendszer csepegtető köréből egy szál, amelyet pár T-elemmel csak szét kell osztani. A tervezési osztály ezzel persze nem dől hátra, nemsokára újabb kerti tervek érkeznek.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én a málnából egy támberendezéses/huzalos sort tennék a terület szélére.Mivel a málna gyökérsarjról szépen továbbterjed mindenkép önmagában kell ültetni a huzalos sor mentén viszont szabályozhatod a teritóriumát.Vagyis a túlnyúló gyökérsarjakat tavasszal vagy ősszel könnyen kiáshatod.Persze ez majd csak néhány év mulva következik be .
A tököt pedig gondolom trágyafészekbe fogod ültetni...Persze ehhez érett istállótrágya kell!!!
Szerintem a paradicsom és paprika területet kissé nagyobbra kellene venned.Bár az az igazság,hogy a paprika elég vizigényes növény és ha nem kap eleget akkor kicsi,deformált és keményhúsú lesz a termés.De ha van autómata öntözöd akkor persze nincs gond.
Az eper feketefóliás vagy mulcsos takarását viszont mindenkép csináld meg mert igy sokal könnyebb dolgod lesz.Pl: gazok, indák eltávolítása,a szedés is könnyebb, egészségesebb a gyümölcs.
Mivel az eper is minimum 4 évig van úgyanazon a területen igy célszerű ennek is szerves/műtrágyával feltölteni a területét még az ültetés előtt.

Névtelen írta...

Most olvasom: a paradicsom és paprika a keritésre futatva.
Na ezt megnézem.

bs írta...

Arra gondoltam, hogy nem csak az epernél, hanem az összes ágyásnál fóliát terítek és alatta lesz a csepegtető. Alapozó trágyázás mindenképpen lesz.

Karó helyett nem jó a kerítés?

Névtelen írta...

A tök sztem mehet a szőlő közé, kukorica, szőlő, egyébmás közt szokták a tököt tökölni, kár arra a limitált konyhakerti ágyásterületet ,,pazarolni''.

Névtelen írta...

A tök mindent el fog uralni

Névtelen írta...

A málnánál nem jó a fólia mert a gyökérsarjak megemelik és kiszakad.Továbbá mert a letermett vesszőket 2 év után le kell metszeni és újakat kell nevelni.
A paprikával az a bajom, hogy az a fajta amit te elgondoltál (felfuttatni a keritésre), nem jó a kertbe csak a fóliába.Azért mert párát igényel,érzékeny a napégésre,a kártevőkre és ami a legfontosabb, hogy teremjem ahoz le kell kacsolni.
Maradj csak a jól bevált szabadföldi fajtáknál.
Én nem teriteném le fóliával azt a részt amit ősszel felszámolok,tehát a tököt,a paradicsomot és paprikát,ill. a málnát.
Ja és a vetésforgóról se feletkezzünk meg,bár ilyen kis hellyen....
Persze a tök tényleg fog futni de szerintem a cseresznye alatt lesz elég helye nem kell megijedni.
Ágyáselválasztónak lenne egy ötletem(Angliában láttam): az ágyásokat deszka keretbe "foglalták" igy az ágyások közti utak is adottak.A deszka felét kell a talajba sülyeszteni.Természetesen a faanyagot védeni is kell valamivel én gombaőlős oldatba áztatnám.

Névtelen írta...

Én egyszer tettem fóliát az eper alá. Többet biztos nem fogok. Jelentős előnyét nem tapasztaltam, locsolni uannyit kellett, a gaz kicsit kevesebb volt. Viszont következő évre atomjaira hullott, és minden tele volt fekete műanyagfecnikkel. Jó játék összeszedni. Lehet, hogy fel kellett volna szedni ősszel, de hobbikertész lévén ezt nem tudhattuk, senki nem mondta, még most is csak tippelem, hogy így kellett volna. Viszont azóta fűnyesedékkel takarom az epret, ami nem környezetszennyez, ingyen van, és minden szempontból sokkal jobb, szerintem.

Névtelen írta...

Nekünk legalább 10 éve megvan a fólatakarás és semmi baja.
Sima feketefólia.Lyukat is csak akkorát vágtunk rajta,hogy az epret elültethessük,igy a gyomnak sincs élettere.
Tehát azt tudom javasolni,hogy frissen gyártott fóliát kell letenni(nem valahonnan megmaradtat),és figyelni arra,hogy a szél ne "kaphasson bele" mert ha elszakad akkor tényleg semmit nem ér.
Ha "atomjaira hullott"akkor az tényleg régi fólia volt,vagy éveket töltött a tűző napon.
Egyébként nem kell ősszel felszedni,hanem évekig (elméletileg 4-5 évig,mivel ennyi időre létesítjük az "ültetvényt"a helyén marad).
Az eper birja tovább is mint a fennt emlitet idő,csak a gyümölcs lesz apró,a tövek idősödnek,"foghijas lesz "a sor,betegségek jelennek meg,stb. emiatt kell felszámolnunk.
"L"

Névtelen írta...

Fólia témában:
nagy valószínűség szerint, nem UV stabil fóliát sikerütl lerakni.. van kimondottan agrofólia, ami UV stabil..
a többiben nem vagyok képben.. bár nálunk az eper kb 10 éve ugyan ott van és semmi baja, gyönyörű nagy szemeket terem..

Névtelen írta...

A fekete fóliás takarás nálam nagyon nem jött be, mivel a kertemben a pockok hamar megtalálták, beköltöztek alá és a télen gyakorlatilag elrágták az ÖSSZES epertő gyökértörzsét. Ha nem látom el sem hiszem, mondjuk nálunk extrém módon elszaporodtak ezek a rágcsálók; sokszori próbálkozás után már csak aprószemű dróthálóból készített kosárba merem csak elültetni a gyümölcsfa csemetéket, különben egyszerűen elrágják a gyökerét télen. Sajna ez van (mega spanyol csiga), irtásukkal eddig nem voltam valami sikeres, pár szegény vakondok találta meg csak a csapdáimat...

Névtelen írta...

Főnökúr, a cserépkályhás mester telefonszámát sikerűt megtanálni? :-)

bs írta...

Ahogy írtam, az eper mellett a többi ágyásnál is szeretnék talajtakarást, így valószínűleg lesz fólia és fűnyesedék is. Jövőre pedig jönnek a képek a fólia állapotáról.)

Szőlősgazda írta...

Én biztos a sóskát, spenótot raknám a kerítés árnyékába, és a parqadicsomot paprikát meg karó mellett nevelném, h minnél több nap érje.

Névtelen írta...

Én fóliát max. az eper alá raknék. Azt is újítani kell néha.
A paradicsom meg paprika "kerítésre" futtatását nem is értem... Karót neki és kész. A töknek nagy hely kell, azzal számolnod kell. Szerintem kiskertben nem éri meg. Cukkinival nem vagytok kibékülve? Kisebb helyen elfér (nem futó, hanem bokor) és biztosabb a termés. Legalábbis mifelénk.
Hiányolom a felsorolásból pl. a hagymát, borsót. Én tuti a tök helyett inkább ezeket ültetném.

bs írta...

Nálunk a tök a favorit, így a cukkininek nem sok esélye lenne. Hagyma és társai nekem is eszembe jutottak, de ez az első év, így elsőre valami egyszerű, kisebb konyhakertnek is örülnénk. Aztán ha sikerül, majd jövőre mehet a kínálat bővítése.