Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-09-04

konyhakert kettő

A nyár zárásával itt az idő egy rövid visszatekintésre, hogy mi is történt az elmúlt hónapokban a kertben. Különösen a konyhakertben. Merthogy februárban a terveket már prezentáltam, de azóta nagy a hallgatás. Pedig a projekt megvalósult, persze kisebb-nagyobb módosításokkal.

De kezdjük az elejéről, ugorjunk vissza április elejére, az ágyások kialakításához. A munkaterületet kordonnal lezártuk, majd felszámoltuk a régi eprest.


A következő lépésben tereprendeztük az epres helyét és elvégeztük a Gyeptéglázás I. tanfolyamot.


A projektben Karesz segített, aki ekkor még szívesen járt le velem a telekre feltöltődni.A tanfolyamot eredményesen zártuk, a sikeres vizsga örömére kis bankettet rendeztünk. A sonka idén is jól sikerült, de a húsos szalonna mindent vert.


Az ágyás kialakítása ásással és gereblyézéssel kezdődött, majd helyére került a korábban már kommentált fólia.Mint látható, az eredeti terv itt csúszott meg igazán, mivel az elkészült ágyások száma kisebb eltérést mutat a tervezetthez képest. Az az egy viszont legalább jól sikerült, így el is ültettük a kiásott eper egy részét valamint a spenótot, a sóskát és a salátát.


Nyárra persze már jobban nézett ki a terep, de azért így is elég nagy a kontraszt Aranka néni veteményeséhez képest.


Ettől függetlenül a konyhakert nem ijedt meg és a méretekhez képest komoly hozamokkal jelentkezett, persze mindezt teljesen bio kiadásban.Paradicsomot azért még nem főzünk be, de elindult a projekt, jövőre mehet a folytatás.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratulálok.
"L"

Era írta...

Szia! Picit visszatérve a vakondos problémádra, zöld megoldás lehet a Ricinus. 1-3 m magasra nő, és mivel fagyérzékeny, nálunk csak 1 nyáriként termeszthető.Nagyon fény igényes. Magját amit most még beszerezhetsz, szomszédtól, ismerőstől stb..április végén tápanyagban gazdag talajba kell, helyre vetni.2szemet 1-1 gödörbe.Eleinte rendszeres öntözést igényel, de később jól bírja a szárazságot, ami előnyére szól. Kerítések-falak mellé ültetve szép takaró növény lehet.Vigyázat!! Termése mérgező, hatóanyaagára nincs ellenszer, de ha a virágokat leszeded értelemszerűen nem hoz termést!A vakond viszont utálja, még a környéketekre sem néz :-)