Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-10-15

szüret

Szüreti felvonulás után szüret. Egy mázsa olaszrizlinget vettem, 6000 Ft volt. Mennyiségre teljesen, minőségre majdnem rendben, némi rothadás itt-ott.


Előkészületekről korábban röviden már szóltam. Műanyag hordó kapcsán megjegyzem, az Obi rendesen obiztat, a műanyag hordót 4999 Ft adják, a falu mellett ugyanazt 2000 Ft-ért vettem a "műanyagosnál".


A programot a biztonság kedvéért kiraktam, ha a bor esetleg elvenné az eszem. Szemelt rizling készült, a bogyózás némi időt igényelt, szóval itt az első fázisnál felborult a timing.


Daralás, némi kénessav, majd héjon áztatás 3-4 órára. A must hűtése jégakkuval ment, simán tartotta a 9-11 C-ot. Ha folyamatosan a telken tudnék lenni, az erjesztés hőmérsékletét is végig irányítanám, ilyen mennyiségnél ez így teljesen jól megoldható.


A préselésig minden jól ment, de a nemrégiben szerzett préssel nem voltam megelégedve. Egyrészt nagyon lassan ment, másrészt a kereten átjött a törköly és közben besötétedett, úgyhogy kb. 9 órára végeztem.


Ma reggel mustfokolással kezdtük, utána két részre szedtük az ülepített mustot. Egy éjszakás ülepítés után kb. a 50-60% tisztán fejthető le, úgy, hogy a zavarosabb alján is marad tiszta must. Ehhez még hozzáraktuk a présből reggelre lejött utóprésmustot. Innentől már külön tartom a lefejtett tiszta és a maradék mustot.




A végén mehet a fajélesztős beoltás, majd a szétosztás.



A fentiek alapján többféle verziót is párhuzamosan futtatok, figyelve az eredményeket:
- külön erjesztve a lefejtett, tiszta must
- külön ment a must alja
- lesz hordós erjesztés
- és olyan ami végig ballonban marad.

Jelenlegi elképzelésem szerint a lefejtett, üvegben erjesztett lesz a legjobb. Meglássuk.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon struktúráltan nyomod látom:). Néhány kérdés: a színmustot összekevered a préslével vagy külön megy?. Hányszor préselsz egyszer vagy többször? Miért kellett fajélesztő?
Köszi, egyébként meg hajrá szemelt rizling!

Szőlősgazda írta...

Hűűű baszod, kézzel leszemezni egy mázsa rizlinget!

bs írta...

A szinmust es a presmust (nagyon kimeletes, egyszeri pres) egybe ment. Ulepitettem egy ejszakat, majd masnap delelott lefejtettem rola a "tiszta" mustot. Innentol ezt mar kulon tartottam, mint a legertekesebb materiat. Ezutan
a felrerakott torkolyt meg egyszer preseltem (igazabol a szomszed nyaggatott, hogy ne pazaroljam el), es ezt a presmustot/utopresmustot raktam hozza a fejtes utan maradt zavarosabb musthoz.

Blogos html kerdessel kapcsolatban emailben kerdeztem, elore is koszi.

bs írta...

A bogyozas nem olyan macera, plane ezzel kezdi az ember, meg nagy a lelkesedes. Ketten vegeztunk egy zsakkal (30-35 kg) egy ora alatt, szoval ha nincs szomszedolas, akkor kb 3-4 ora az egy mazsa. Mindenesetre azert kivancsi lennek, hogy Szeremley ugyanigy bogyoztatja-e a szemelt rizlingjet?!

bs írta...

Es elfelejtettem: az eleszto csak hatterbe szoritja a spontan vadelesztoket es erositi a borban a szolo fajtajelleget. Legalabbis ezzel ajanlottak, majd kiderul.

Szőlősgazda írta...

Vannak zúzó-bogyózó gépek, amik leszemezik a szőlőt, de szerintem nagyüzemben senki nem válogatja ki a rothadó, penészes szőlőt.