Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2006-09-18

pince és présház

Ha már a szőlőtelepítés kész, a présházzal is foglalkozni kellene. Ugyan van még pár év a saját termésig, de a ház melletti szőlőből tavaly is csináltam bort, az új termésig pedig majd minden évben veszek szőlőt szüretkor a faluban. Egyrészt ez jó tanulási időszak lesz, másrészt a hordókba mindeképpen kellene bor, hogy ne menjenek tönkre.

Ennek jegyében indult a prézház és pince rendbetétele. Eredeti állapot a következő:



A kert tereprendezése során kialakult a prézház elé tervezett terasz alapja. Azóta a támfalak építése is elkezdődött, saját bontott téglából készül az egész, beleértve a terasz vízszintes síkját.




Mivel a pince rendszeresen túlmelegedett (nyáron akár 17-19 C is), a géppel legalább 5 m3 földet raktunk a pincesípra. Némi bizonytalanság után bebizonyosodott: a pince boltíve nem szakad be a terhelés hatására, ha az oldalfalak jól meg vannak építve.



A felújítás a tetővel kezdődött. Teljes csere, új bádog és eresz (esővíz gyüjtővel), de a régi cserép megy vissza. A deszkafödém régi stílusban készült. A régi pinceajtó erősen dőlt befelé (évek óta ki volt támasztva), így sajnos cserelni kellett. A tok cseréje nem zavart, az ajtó már inkább, de mivel ez annak idején is már bontva kerülhetett ide, elég megviselt volt, szóval megmenteni nem lehetett. Az asztalos lelkére kötöttem, hogy ugyanolyat csinaljon mint régi. A vasalatok felújítva átkerültek, a régi kovácsoltvas szegeket pedig lakatossal megcsinaltatta.






A tereprendezéssel együtt a kút is renoválásra került.


1 megjegyzés:

bpelhos írta...

Most akadtam a blogra, végigolvastam, grat a házhoz és a dokumentáláshoz is.

Kérdés: Jómagam is bontott téglából szeretnék támfalat építeni. Ti hogyan csináltátok?
Betonalapot látom (milyen mélyen készült?), és ezen kívül mintha némi betonozás lenne a támfal mögött is. Mi volt a pontos technológia?
És a legfontosabb: áll még a támfal? :)
Szétfagyás nem történt?