Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2007-05-02

padló rendbetétele

A padlóval kapcsolatban az elmúlt hónapokban igen sokat írtam. Röviden összefoglalva: a házfelújítás után 3 évig teljesen száraz hátsó fal a hajópadló lerakása után vízesedni kezdett. Az első próbálkozás hatására a helyzet nem nagyon javult, így végül - jobb híján - úgy döntöttem, hogy visszabontom az új padlót.

A felbontást az asztalos nem vállalta, mondván a bognárfejű szegeket nem tudja kihúzni, így csak feszegetni lehet a padlót, amely szálirányban el fog törni. A műveletet végül Somogyi, a mindenes vállalta. Az első sor megbontása után (ezeket én szedtem fel) Somogyi a következő módszert választotta: a keret nélküli fűrészlapot a hajópadló alá dugva, szálanként elfűrészelte az összes szeget, így feszegetés nélkül, egyszerűen fel lehetett emelni a deszkákat. A módszer rendkívül időigényes, viszont a padló sérülés nélkül bontható fel.


A homok illetve a szigetelőpapír alatt a döngölt föld nagyon nedves volt, az egész iszonyatosan be volt fülledve. A bontás után kihordtuk a homokot (amit előzőleg hetekig szárítottam a napon) és felszedtük a papírt. Pár napos száradás után a hajópadló minden nélkül visszakerült a párnafára. A fentiek alapján a főbb megállapítások:
- a korábban leírt módszer (hézag a falak körül) nem működik
- a párnafa alá és közé nem kell semmi, max kavicsréteg, de szerintem ez sem szükséges.

A végén a besorszámozott padló az eredeti sorrendben visszakerült. A bontás és újralerakás egyáltalán nem látszik, sem a faanyag sem az olajozás nem sérült, így a végeredmény ilyen szempontból teljesen rendben van.


A 3 padlós helységből egyelőre csak a középsőben végeztünk. A visszarakás óta 4 hét telt el, a fal belülről teljesen száraz (eddig is épphogy csak itt-ott volt nyirkos), a hátsó fal a teljes hosszában szárazabb lett, a most hétvégi mustránál már szinte teljesen száraznak éreztem, tehát itt szembeötlő a változás. A foltok ugyan megmaradtak, de ez már csak elszíneződés és nem a nedvesség nyoma.


Bízom benne, hogy a gyógyulás nem csak a hetek óta tartó szárazság eredménye és sikeres volt a műtét. Ha a helyzet tényleg stabilan ilyen marad az első, utcai szobában is lefutjuk ezt a kört.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,
lehetne veletek valahogy egy surgos kapcsolatfelvetelt intezni, tanacskeres es fejtores okan?
Kuldj egy mailt kerlek a birtokoskukacvipmailponthu cimre. Koszi!
birtokoseset.blogter.hu

Derékhegy írta...

Helló!

A régi Deréhegyes címek megváltoztak. lbn.fw.hu helyett a www.derekhegy.hu cím működik. A blogrész címe,pedig derekhegy.blogspot.com

Üdv:
Derékhegy

bs írta...

Mailt kuldtem. Jol irsz, kiraktalak.

Névtelen írta...

Szia!

A padlóval kapcsolatos problémák mennyire oldódtak meg, mert nekünk is hasonló (3-5 cm hézag a faltól) megoldást javasolt egy szakember, viszont a potenciális kivitelező hülyének nézett. Ő leginkább a szokásos aljzatbetonozás híve. Laikusként nehéz a döntés, ezért kérem a véleményed a dologban.
Az alap: kb. 40 cm mélyen terméskő és látszanak a falon vizesedés nyomai.

Üdv.Attis

Névtelen írta...

Sziasztok. Emaiben vagy telefonon fel tudnánk venni a kapcsolatot? Nekünk is padlógondunk van... Üdv Anita & Attila