Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-03-22

feldolgozás

A malac két fél malaccá alakítása után a darabolással és a feldolgozással folytattuk majd zártuk az első disznóvágást. Mivel fej csak egy volt (hátsó gondolatok nélkül), azzal kezdtünk.


Ezt követően a malac kettéválására való tekintettel, a brigád is gyorsan két albrigáddá alakult, így a bontás innen két szálon futó cselekménnyé vált. Mindkét csapat nagyjából hasonló szakmai tudást vonultatott fel: egy türelmesebb versenyző előbb megvárta, hogy a másik asztalon milyen csontokba, hártyákba és részekbe futnak bele a többiek, majd a frissen szerzett tapasztalattal vissztérve mint már szakértő ugrott neki a vizsgált rész kikanyarításának.


A bontást AS-rendszerben végeztük: ahogy sikerül. Azért az ismeretlen részeket is beazonosítottuk: Balázs szerint hamar túlsúlyba került a kibontott "levescsont" aránya, míg a színhúsos tálban a "pörkölthús" szerzett komoly előnyt. "Itt vágja Feri bá'! De itt is jó lesz..."


Azért a végén persze minden ládába került, a sonkát például azonnal felismertük.


Közben reggeli után beindult az abálás a présház előtti teraszon. Minden szépen elkészült, csak a vesét és az erdélyi szalonnát felejtettük el beletenni, de főtt császárhús és tokaszalonna azért lett.



Az évszázadokig tartó darálást ebédidőben kezdtük (mások állítólag ilyenkor szoktak végezni és mosogatni), de megérte, mert elkészült a hibátlan kolbászhús és a hurkák alapkeveréke. Utólag megtudtuk, hogy ezt a máj (májas hurka) illetve vér (véres hurka) nélküli alapot is szokták tölteni, ezt hívják rizses hurkának. Jövőre ilyet mindenképpen szeretnénk, mert az alap isteni finom volt. Azóta már azt is tudom, hogy a főtt májat sokszor rizs nélkül keverik a darált abálthúshoz, így ez pedig húsos hurka lesz.



Mindeközben a töpörtyű is elkészült és isteni toros levest, sült apróhúst és meggyes piskótát ebédeltünk.


A töltés késő délután indult el, Laci-zsellér szerint ez nem az elhúzodó darabolás miatt volt, hanem lassan kóstolgattuk a keveréket.


Az itt-ott mákos beigli kinézetű hurkák rövid időre visszakerültek az üstbe.


Az alapozó mosogatással este fél10 körül végeztünk, amit a másnapi rendrakás zárt. Az első disznóvágást így sikerrel zártuk, a brigád és a hangulat hibátlan volt, jövőre nagyobb malaccal folytatjuk.

8 megjegyzés:

Ármos Lóránd írta...

Édesapámmal közösen olvassuk a blogot, nagyon tetszik mindkettőnknek! Apukám (számos terület szakértője) a következőket fűzné hozzá: a zsellér földdel nem rendelkező mezőgazdasági munkást jelentett korábban, a böllér pedig a hentes szinonimája tudomása szerint. Várjuk az újabb bejegyzéseket! váci

Névtelen írta...

A böllér disznót vág, a hentes pedig pl. szarvasmarhát is darabol. Nem szinonima a kettő.

Gabi

bs írta...

A hozzászólás jogos, de csak fogalmazási hiba volt részemről. A 'zsellérek' valóban földdel nem rendelkező mg-i munkások: super haverok, akik egy-egy nap velem 'lógnak' a telken a pesti szmog és munka helyett. A disznóvágás is közösen zajlott, így a zsellér kifejezés a résztvevőkre vonatkozott.

A böllér-hentes dilemma kapcsán már bizonytalan vagyok, de szerintem a böllér levágja az állatot (disznót, marhát, stb.), a hentes pedig darabol illetve a húspultban dolgozik a boltban.

ekkerjoz írta...

A világ legjobb dolga présház mellett disznót vágni...

bs írta...

Mar csak egy szepsegverseny furoruhas kurje kellene a hatterben, mi?!

Névtelen írta...

auuuuuuuuuuuuuuucs, kedves bs, és életed párja mit szól ezekhez a "gyilkos" képekhez :S
még engem, a disznóvágásokon nevelkedett vidéki kislányt is egészen sokkoltak ezek a horrorisztikus felvételek :D
fk

bs írta...

O tesz a blogra, nem olvassa. Felole szexkepeket is feltehetnek, eszre se venne. Persze a kolbasz azert izlett neki...)

nyebojsza írta...

A böllér és a hentes között az a különbség, hogy a hentesnek ez a szakmája: az állatot levágja, feldolgozza, kiméri. A böllér csak magának, rokonoknak, isemrősöknek csinálja...
A hentes és a mészáros között pedig az a különbség, hogy a hentes disznókkal foglalkozik, a mészáros pedig marhákkal teszi ugyanezt (egyik a vágóhídon, a másik a mészárszékben).

én így tudom :)

üdv
vargat