Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-03-28

lemosó permetezés

Úgy 3-4 hetes késéssel, de megérkezett a tavasz. Míg két éve ilyenkor már az első fűnyírás volt a projekt, most még a lemosó permetezéssel és a metszés befejezésével sem késtem el.


Végre igazi napsütés és újra a terepen.


A metszés az elmúlt évek gyakorlása után már egyre rutinosabban megy és a koronaformák is egész jól alakulnak.


A konyhakert még várat magára, egyelőre csak a kerítés belső oldalán lett rend. A tulipán már türelmetlen volt, fél év sötétség és vízmentes pihenő után már a pincében elkezdett hajtani. A kardvirágokat tavaly, a szomszédban kaptam Teritől, most a megszokott helyre kerültek vissza.


A lemosó permetbe idén Tiosol került, 10%-os arányban. A növényvédelem terén egyébként idén mindenképpen változtatásokra készülök. Azt már látom, hogy a mindig megfelelő vegyszereket használva, néhány kivételtől eltekintve jól megelőzhető szinte minden probléma a gyümölcsösben és szőlőben, de ez a sokféle vegyszer valahogy nyugtalanít. Persze a permetezés mellőzése naivitás lenne, de ha megoldható, idén csak biokertekben és ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket szeretnék használni.


A szóba jöhető anyagoknak még utána kell nézni, remélem van reális alternatíva.

6 megjegyzés:

Nyírszőlős írta...

szia!
tudod, hogy a lemosó permetezéssel rengeteg természetes ellenséget is elpusztítasz?
ha öko módszerekben gondolkodsz, legközelebb kihagyjatod a lemosást.

ark írta...

nem tudom mennyire hiteles: http://www.okogazdabolt.hu/novenyvedok.html

Névtelen írta...

A blog hatására átnéztem a "Növényvédőszerek és termésnövelő anyagok 2009" c. könyvet és ha jól emlékszem 37 szert találtam amelyeket biotermesztésben is engedélyeztettek.A hatóanyagok tekintetében még szűkösebb a helyzet, tulajdonképpen csak réz, kén, olaj,baktérium preparátum szerepel döntő többségében a szerek között.Ha csak 1-2 fát kell megvédeni akkor lehet ezeket a szereket használni(mivel ezek más növényektöl el vannak "szigetelve"), de ha monilia,vagy tafrina támadja meg öket szerintem csak kontakt szerekkel nem lehet megvédeni öket.A szőlő is kényes téma,persze van hely M.o.-on ahol a lisztharmat ellen pl:vízüveggel sikeresen védekeztek, de aki nincs minden nap a birtokán annak nehezebb a dolga.Persze a zöldmunkákkal is sokat lehet tenni a gombák és molyok ellen...
És ne feledjük el,hogy a külföldről behozott zöldség,gyümölcs tételek növ.védőszer maradék vizsgálatairól sem sokat tudunk.A saját terméknél legalább tudjuk,hogy nem léptük túl az élelmezéseü.-i időt,és a szerek is lebomlottak.
"L"

Szőlősgazda írta...

Gyümölcsösben talán célszerűbb réztartalmú szert is keverni a lemosó permetbe. Szőlőbe jó a Thiosol.

bs írta...

Pedig a lemosó permetezést (kén, réz, olaj) szinte minden öko és bio leírás erősen ajánlja.

Igen, én is megtaláltam ezt a linket, látom, hogy nagyjából ezek a szerek jöhetnek szóba. Az a baj, hogy a kén 20 fok felett perzsel, rézzel meg csak lemosni lehet a gyümölcsfákat. Az olajos rovarölők viszont jól néznek ki.

Zozobp írta...

Nikotin, zsurló, csalán, fokhagyma ezekből permet.