Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2009-01-12

nincs gáz

Lassan két hete tart az ukrán-orosz gázvita, nő az aggodalom, veszik a villanyradiátort és egyre több elemzés jelenik meg az alternatív erőforrásokkal kapcsolatban. Pedig csak Putyin PR-akciójáról van szó: megkérte az ukránokat, hogy - néhány százmillió dollár kedvezmény fejében - vegyenek már részt a színjátékban, vitatkozzanak, tartozzanak, csapoljanak vagy csináljanak bármit, amihez kedvük van, hogy Vlagyimir pár napra elzárhassa a gázcsapokat. Nem árt néha emlékeztetni Európát, hogy ki az úr a háznál. Lehet ugrálni, hangoskodni Grúzia miatt, rakétarendszert telepíteni, nátozni, meg aztán meg is lehet fagyni.

Ahogy korábban írtam, a felújítás során a gáz nálunk is bekerült a házba, a kazánnak a beépített szekrény ad otthont. Erről megy a meleg víz és alapvetően a fűtés is, de a munkák során a régi cserépkályhát is felújítottuk. Egy helyi mester 80 ezer Ft-ért bontotta szét a belül szétégett kályhát, majd új beton alapra újrarakta a régi cserépből, persze új samott belsővel. A cserépkályhát a nagyon kihűlt ház gyorsabb felfűtésére használjuk, de még inkább a hangulat miatt szoktuk begyújtani.

A saját előállítású tűzifát az istállóban tartom. A házfelújításból (tető javítása, présháztető csere, tornácoszlopok cseréje) és a kert átalakításából (tereprendezés, új kerítés, utcai meggyfák) annyi tüzelni való gyűlt össze, hogy szerintem még évekig elég lesz a hobbi fűtéshez. Egy begyújtáshoz 3-4 nagyobb keményfa hasábot, 8-10 mindenféle kisebb darabot (kerítésléc és padló darabok, vastagabb ágak) és gyújtóst szedek össze, utóbbi vékony lécdarabokból és kivágott fák felaprított ágaiból áll.


A begyújtás persze takarítással kezdődik, először a tűztérben kotrom le illetve lapátolom ki a hamut. A tüzelés sokszor hoz felszínre szögeket és kisebb vasalatokat.


A rendrakás az alsó hamugyűjtővel folytatódik, itt már jól jön a hosszabb nyelű lapát is. A kémény felőli tisztítónyílást évente csak egyszer szoktam megnézni, ezt a konyhabútor kivehető polca takarja.


Ha minden kész, jöhet a tűzgyújtás, gumibugyit fel. A begyújtásban a legnehezebb dolog, hogy megfelelő papírt szerváljunk. Néhány napilap kivételével a mai újságok nem lánggal égnek, szinte csak füst és merev hamu lesz belőlük, így egy-két régi köteg Népszabadság aranyat ér. Szóval már a papír sem a régi.


A 3-4 éve az istállóban száradó gyújtós azonnal lángra kap, a tűz beindulását a gallyak halk ropogása jelzi.


Ahogy arra a neve is utal, a cserépkályha nem kandalló, itt zárt ajtók mögött tüzelünk, ez nem látványpékség. Persze ennek komolyabb oka van: a felső tűztérajtót bezárva, a kémény a kiáramló füsttel alulról, a tűz alól, a hamutérből kezdi el szívni a levegőt. Az égés erősségét és sebességét, a láng mértékét így a hamutér ajtajának nyitásával, zárásával, illetve a rajta lévő rés méretének állításával lehet szabályozni. A begyújtás után én félig megrakom a kályhát, majd félig nyitott alsó ajtóval, nagy lánggal megalapozom a komolyabb tüzet. Ekkor már megszólal a tűz morajló hangja, ugyanaz, amit akár a gázbojlerben is hallani.



Nyitott alsó ajtóval a fa tehát nagy lánggal ég, így elkezdődik a kályha testének átmelegítése. Elsőként a kályha oldala és a tűztér feletti rész, majd lassan 1 óra alatt a kályha felső része is átmelegszik. A második rész fát már kicsit kisebb tűzzel égetem, így 2 óra alatt teljesen átforrósodik a kályha egésze, utoljára a tűztér alatti alsó résszel együtt.



A korábban látott, egy adag famennyiséget 3-4 óra alatt tüzelem el. Mivel a kályha már tűz forró, az utolsó rész rárakásánál már nem a nagy lánggal történő égésre kell törekedni, hanem arra, hogy az alsó ajtó nyílásának folyamatos csökkentésével úgy égjen el a fa, hogy minél több parázs maradjon. Az a legjobb, ha a keményfa hasábok egyben maradnak és nagy izzó parázsrögökké válnak. Ekkor teljesen bezárom az ajtókat, így a forró kályhában az izzó parázs még órákig izzásban marad és tovább, szinte repedésig fűti a kályhát.


A kályha tehát a begyújtástól számított 2 óra múlva forró, 3 óra múlva tűzforró lesz és innentől 7-8 órán át ontja a meleget, majd további 7-8 óra alatt hűl ki langyosra. Ez alapján általában ebéd körül érdemes megrakni a kályhát, ami délutánra lesz meleg, egész este és éjszaka fűt, majd reggelre kihűl.


A régi házakban élő, idős falusiak többsége mai napig fával fűt, így a szomszédban Aranka néni is minden nap megrakja a tüzet. Nekik a cserépkályha tényleg nélkülözhetetlen, de nekünk is nagyon hiányozna már.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

és füst illata is más, mint a városi:)

sámlin ülve, hátamat a kályhának vetve verem a klaviatúrát,mert még mindig ez a lakás legmelegebb pontja...

ark írta...

Nálam a metró vált be gyujtósnak,mellesleg akit még nem rázott fel a számla annak remek ébresztő volt,hogy nem szabad csak a gáztól függeni.Nincs jobb reklám a kandallósoknak,alternatív fűtési szakembereknek...

Névtelen írta...

Valóban más a füst illata (is) vidéken, mint Pesten...
Mi tavaly vásároltunk az Őrségben egy parasztházat (lásd az url-címet), ahová nem kerülhet be a gáz. Bármennyire is kényelmes, de egy fatüzelésű cserépkályhánál nincs jobb. Más kérdés az, hogy parasztház lévén a radiátorok igen csak környezetromboló hatásúak. Ha már parasztház, akkor legyen cserépkályha, vaskályha, vagy a konyhában teatűzhely. Mellesleg a pénztárcánk sem túl vastag, így a fatüzeléssel (a teatűzhelyben brikettel is) a fűtésköltség kb. a gázzal való fűtés harmadába kerül.

bs írta...

Errol viszonylag sok hozzaszolas megjelent mar a blogon. Marmint, hogy mi az, ami belefer a paraszthaz mai ertelmezesebe. Egyet idezek is, ez jol kozeliti az en velemenyemet is. "Szerintem a hagyomanyorzes nem azt jelenti, hogy pont ugyanugy nezzen ki minden, mint 100 evvel ezelott. Hanem annak az eletformanak, az alapelvek ertekeinek megorzesevel elunk, de a XXI. szazadban." (Roseship - 2007/08/konyhabutor)

A gazfutes bevezetese kapcsan nalunk fontos szempont volt, hogy hetvegi hazrol van szo, igy cserepkalyhaval nem tudnam megoldani a folyamatos temperalo futest.

A funkciot figyelembe veve, a feher radiatorok a feher meszelt fal elott nem bantjak a szemem, egyutt tudok vele elni, nem erzem, hogy "kornyezetrombolo" lenne. Egyebkent pedig kulonosen nem ertem a hozzaszolast annak fenyeben, hogy 9 fuvokas hidromasszazs zuhanyt tesztek egy olyan hazba, mint az orsegi hazatok.

Névtelen írta...

2008.decembere óta olvasom a blogot.
Nagyon tetszik, és jó a mostani cserépkályhás "cikk" is.Csak annyit fűznék hozzá, hogy a kályhát fokozatosan (ha új vagy át van rakva)kell melegíteni,több napon át./ezt persze csak annak jegyzem meg aki még most olvas először cserépkályháról/
Igazad van a hagyományörzéssel kapcsolatban ,de persze aki szenvedni akar annak javaslom a vízet se vezesse be hanem hozza lehetőleg jó távolról.

Névtelen írta...

Én úgy gondolom, hogy az előző hozzászólásom nem volt rosszindulatú. Viszont az általad adott válaszról ez nem éppen mondható el.
Nos, mi is egyelőre "hétvégi háznak" használjuk a parasztházunkat, de nincsen benne temperáló fűtés. Ebben az időben elég kellemetlen a megérkezés a 0 fokos, vagy mínuszos hőmérsékletű házba, de ha gázzal kéne mindezt kifűteni, már a gatyánkat is ráfizethettük volna, és vacognánk a radiátotok mellett. De ki így - ki pedig úgy gondolkodik erről a témáról, nem vagyunk egyformák. Sajnos a radiátor, mint ahogy az imént írtam, környezetromboló hatása nálunk is jelen lesz idővel, mikor véglegesen odaköltözünk. De akkor sem gázzal, hanem ún. vizteres kandallóval próbáljuk majd egy kicsit könnyebbé tenni az ottani életet.

A zuhanykabinról: nálunk a hely nagysága határozta meg az eszközt, és mivel tervünkben van a végleges odaköltözés, így legalább ez az egyetlen "luxus" szolgálja a kényelmünket. Akciós áron nem sokkal került többe, mint egy átlagos, sima zuhanykabin, így e mellett döntöttünk. Mellesleg a saját szavaiddal élve a XXI. században élünk...

De továbbra is szívesen olvasom a blogodat.

bs írta...

Koszi. Igen, annak idejen a lelkunkre kototte a cserepkalyhas, hogy lassan, tobb utemben, ovatosan futsuk fel a kalyhat. De ezen mar tul vagyunk, ugyhogy most mar lehet kuldeni.

Nem gondoltam, hogy rosszindulat benyomasat kelti a valaszom, nem is volt celom. A viztartalyos cserepkalyha jo otlet. Az eves gazszamla alapjan szerintem nem veszelyes a temperalo futes koltsege, viszont a haznak mindenkeppen jot tesz.

Névtelen írta...

Én csak fával fűtök, a gázt nem vezettem be a felújításkor, és a híreket nézve eddig nem bántam meg.

Névtelen írta...

Szerintem lényeges, hogy az ember hiteles, önmagához hű maradjon. A városi emberben él egyfajta romantikus vágyódás a vidéki élet után, miközben fogalma sincs, hogyan éltek régen a parasztok. Érdeklődve figyeltem, mit hozol ki a házadból, és úgy gondolom, akkor találtad meg a jó irányt, amikor a saját egyéniségedhez alakítottad az életteret (és nem skanzen lett :)). Én négy éve költöztem a fővárosból egy pici faluba, százéves házba. Mára letisztult, milyen legyen a környezetünk, mi az, ami kicsit álságosan hatna, ha átvennénk. (Persze anyagi határai mindennek vannak.) Vigyázni kell, hogy miközben megőrizzük a régi értékeket, jól ötvözzük az újjal, kerüljük a giccset. Igazán autentikus parsztházat azért nem tudunk berendezni, mert nem a régi paraszti életformát folytatjuk. Számunkra már sok tágy csak dísz, pedig régen mindent használtak. Az ablakokat sem zsírozott papírral "üvegezzük", pedig régen azt tették, mert drága volt az üveg (és még lehetne sorolni). A cserépkályhánál viszont aligha van jobb, eleinknek bevált, mi pedig örömmel használjuk.
Eddigi munkádhoz gratula, a továbbiakhoz sok sikert!

bs írta...

Egyetertek. Koszi.

arkian írta...

Nálunk is vannak cserépkályhák a szobákban , ám mivel a szobák kb. 30 nm-esek , a falak pedig 80-90 cm szélesen bazaltkőből készültek , valamint ehhez még közel 4 méteres belmagasság is tartozik , szinte lehetetlen csak cserépkályhával fűteni akkor , ha ninics ott állandóan az ember .A gáznak így " bömbölnie " kell legalább egy napig téli időben ahhoz , hogy valahogy átmelegedjen a ház.Igénybe szoktuk venni időnként a "telefonos fűtésbekapcsoló rendszert " is , aminek lényege , hogy felhívjuk a szomszédot , hogy ugyan gyújtson már be nálunk.

bs írta...

A telefonos segítséget mi is igénybe szoktuk venni.

Állítólag van olyan termosztát, amibe SIM kártyát lehet tenni, így távolról bekapcsolható a fűtés még érkezés előtt, de ez rohadt drága. Valószínűleg egy programozhatót teszünk majd fel és beállítjuk, hogy minden péntek délután fűtsön fel és szombat délelőtt kapcsoljon le (ha mégsem mennék le).

Névtelen írta...

Egy apró adalék a cserépkályhához: a már kihűlt fahamu 3-5%-ban kiváló komposztálóanyag (1 m3-be 30-50 liter). Bátran ajánlom, mehet a keverékbe! Nekem bevált.

Névtelen írta...

Valamint arra is jó, hogyha a salátát megtámadják a csigák akkor körbe kell szórni hamuval, nagyon útálják.

Névtelen írta...

Az Igen, talan igy